Poëzie voordragen tussen Punk- en Grindcorebands

“Heb je er wel een beetje zin in?” Jeroen vroeg het me gisteravond onderweg er naartoe. “Ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten”, leg ik hem uit. “Het enige dat ik weet is dat ik drie keer zeven minuten gedichten moet voordragen, tussen punk en grindcore bands door. Maar wat voor mensen er zijn, ik ken niemand, ik weet niet waar het is, dus ben een beetje onwennig denk ik.”

Stiekem ben ik ook wel een neetje nerveus, om in je vintage bloemenjurk en baretje gedichten voor te dragen tussen punkers, krakers of, nouja geen idee eigenlijk, maar in ieder geval niet mijn stijl.

We zetten de fiets voor het gebouw neer en lopen naar binnen. “Hey, zal ik je even naar Jaap brengen?” Ah, een bekende. Ze begeleidt me naar Jaap, de organisator, en blijft gelukkig ook even hangen en kletsen. Ik kijk om me heen, terwijl ik al een biertje een peuk in mijn hand heb.

Een kraakpand, donker. Aan het plafond hangen sleutels, een verloren condoom en nog veel meer. Achter de bar hangt “the morgue” en in de hoek bij het podium een doodskist. Ja, punk is het zeker, net als de mensen. Ik vertel de meid dat ik me best wel een beetje onwennig voel tussen deze mensen, en ze me niet een enorme tuttenbel zullen vinden. “Nee joh, daar hoef je je hier geen zorgen om te maken. Gewoon lekker jezelf zijn”, vertelt ze me.

En ze heeft gelijk. Niemand die er over valt. De band speelt nog even en daarna draag ik gedichten voor. Zouden ze dit wel tof vinden? Vinden ze poëzie überhaupt wel iets?

Het is stil. Muisstil. Iedereen luistert. En applaudisseert na ieder gedicht. Wauw. Wat een tof publiek.

Na die tijd kwamen mensen naar me toe. Spraken me aan, dat ze het heel mooi vonden. Ze waardeerden het echt. Wat een gave ervaring, en misschien wel het meest enthousiaste en stille publiek dat ik heb gehad. Hartjes voor deze mensen en de organisatie, ik vond het enorm vet om mee te maken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s